Over de wijn
Herkomst & terroir
Deze S.A. Prüm – Blue Riesling Trocken komt uit de Mittelmosel, rond Wehlen en Bernkastel. Daar hangen de stokken op steile hellingen vol blauwe leisteen, precies waar “Blue” naar verwijst. Die leisteen werkt als een soort zonnepaneel: hij warmt overdag snel op en geeft die warmte langzaam terug aan de bodem. Ondertussen koelt het ’s nachts sterk af, omdat de vallei open is en de rivier de kou vasthoudt.
Die grote temperatuurverschillen zorgen voor langzame rijping: de druiven bouwen rustig smaak en geur op, terwijl de frisse zuren mooi blijven. De Moezel zelf helpt mee; het water weerkaatst zonlicht de wijngaard in, waardoor de trossen net dat beetje extra rijping krijgen. In het glas proef je dat als knapperige citrus, groene appel en die zilt-minerale toets die zo typisch is voor blauwe leisteen.
Proefnotitie
Geur: citroen, limoen, groene appel, witte perzik; lichte kruidigheid en leisteen.
Smaak: strak en sappig; veel citrus en appel, rijp steenfruit, schone mineraliteit.
Afdronk: levendig, droog en fris.
Druivensoorten
100% Riesling.
Vinificatie & rijping
Koel vergist en opgevoed in RVS, dus zonder hout: zo blijft het fruit knapperig en de smaak loepzuiver. De stijl is trocken (droog). De fles sluit met schroefdop, lekker makkelijk en zo blijft de wijn extra fris blijft. Het alcoholpercentage zit rond de 12%.
Lekker bij & serveer
Eten: sushi, ceviche, salades met geitenkaas, kip met citroen, lichte Aziatische gerechten.
Serveertip: 10–12 °C in een middelgroot witwijnglas.
Over het huis S.A. Prüm
S.A. Prüm is een familiebedrijf uit Wehlen (Mosel), opgericht in 1911 door Sebastian Alois Prüm. Sinds 2017 leidt Saskia Andrea Prüm het domein; zij is de achterkleindochter van de oprichter en nam het stokje over van Raimund Prüm, die het huis internationaal op de kaart zette.
De familie is nauw verbonden met de beroemde Wehlener Sonnenuhr: de zonnewijzer in de wijngaard werd in 1842door Jodocus Prüm geplaatst en is nog altijd hét herkenningspunt van het domein. Sommige stokken in deze steile percelen zijn ongerecht en dateren zelfs van 1905.
Het huis werkt uitsluitend met Riesling op steile leisteenhellingen langs de Midden-Moezel. De stijl is gericht op droge Rieslings met spanning en precisie, al maken ze ook halfzoete en edelzoete specialiteiten in goede jaren.




