Agostina Pieri – Brunello di Montalcino

Krachtige, elegante Brunello met kers en pruim, florale tonen (viool/roos), een vleug kruidigheid, ceder en tabak. Fijne, rijpe tannine, mooie frisheid en lange afdronk. Jonge Brunello, maar echt heel goed als je hem nog minimaal 5 jaar weglegt.

 38,95 incl. btw

Bestel deze wijn als...

je houdt van klassiek Brunello en tijd hebt om te wachten. Nu een mooie jonge Brunello over 5 jaar zijn de tannines heel zacht.

Over de wijn

Herkomst & terroir

Agostina Pieri ligt in Piancornello (S. Angelo Scalo), in het zuidelijke deel van Montalcino. De wijngaarden voor de Agostina Pieri – Brunello di Montalcino liggen op het zuiden en profiteren van veel zon, maar krijgen tegelijk verkoeling van hoogte en wind. Dit zorgt ervoor dat het fruit rijp en fris blijft. Het domein werkt met lage aanplant-dichtheden (3.333–4.444 stokken/ha) en klassieke snoei (cordone speronato). Resultaat: Brunello met diepte, balans en een duidelijke plaats-signatuur.

Proefnotitie

Geur: kers, pruim, roos/viool; kruidigheid, ceder, hint tabak.
Smaak: vol en precies; sappig rood fruit, fijne tannine, levendige zuren.
Afdronk: lang, kruidig en elegant.

Druivensoorten

100% Sangiovese.

Vinificatie & rijping

Selectieve pluk, vergisting in RVS met schilweking 17–35 dagen (afhankelijk van het jaar). Daarna 24 maanden hout (mix Slavonische botti en Frans eiken), gevolgd door 6 maanden RVS en 16 maanden fles vóór release (zo voldoet hij ruimschoots aan de Brunello-eisen). 

 

Lekker bij & serveer

Eten: wild (hert/zwijn), runderstoof met paddenstoelen, lamsrack, gerijpte harde kazen.
Serveertip: 16–18 °C, groot glas; 30–60 min karafferen helpt ’m open te gaan. 

 

Over het huis Agostina Pieri

Familiedomein, gestart in 1991 door Agostina Pieri; vandaag geleid door haar zonen Francesco & Jacopo Monaci. Gevestigd in Piancornello (zuid-Montalcino) met ongeveer 11 ha wijngaarden. De stijl is rijk aan fruit met heldere zuren; vergisting in RVS en opvoeding in een mix van grote botti en barriques.

Specificaties

Type wijn
Rode wijn
Land
Italië
Regio
Toscane
Druiven
Sangiovese
Wijnhuis / producent
Agostina Pieri
Jaargang
2020
Classificatie
Brunello di Montalcino DOCG
Smaakprofiel
vol en precies; sappig rood fruit, fijne tannine, levendige zuren.
Vinificatie & Rijping
24 maanden op hout (Slavonisch/Frans), daarna 6 maanden op RVS en nog eens 16 maanden fles
Alcoholpercentage
15%
Inhoud
750ml
Sluiting
kurk

FAQ

Wat maakt Brunello di Montalcino een DOCG-topwijn?

Brunello is 100% Sangiovese en moet 5 jaar rijpen vóór release, waarvan min. 2 jaar hout en min. 4 maanden fles (Riserva: nog langer). 

Wanneer drink ik de 2020 het best?

Hij is nu al mooi (na karafferen), maar is op z’n best vanaf 2026 en houdt makkelijk 10+ jaar. 

Op welk hout rijpt Agostina Pieri?

Op een mix van Slavonische botti en Frans eiken—voor diepte zonder te domineren. 

Hoe wordt er gevinifieerd?

RVS-vergisting met schilweking 17–35 dagen; daarna rust op hout, RVS en fles voor balans tussen fruit, structuur en elegantie.

Probeer dit ook eens

 10,95 incl. btw
 8,95 incl. btw
 12,95 incl. btw
 38,95 incl. btw
 14,95 incl. btw
 11,95 incl. btw
 70,00 incl. btw