Over de wijn
Herkomst & terroir
De druiven van Paul Mas – Rosorange komen uit de Languedoc (Zuid-Frankrijk), van kalk- en kleibodems onder een mediterraan klimaat. Overdag is het zonnig en warm, ’s avonds koelt het af: zo blijven de zuren fris terwijl het fruit mooi rijp wordt. De bodems geven de wijn spanning en grip, de rijping van 12–36 jaar oude stokken zorgt voor concentratie en zuiverheid. Samen levert dat een fruitige, elegante stijl op met een verkwikkende citrustoon die deze Rosorange zo herkenbaar maakt.
Proefnotitie
Geur: sinaasappelschil, kweepeer, gekonfijte citrus.
Smaak: elegant, fruitig en zacht, met heel subtiele tannine voor een mini-beetje grip.
Afdronk: schoon, citrus-fris en dorstlessend.
Druivensoorten
Cinsault, Grenache, Grenache Gris, Macabeo, Vermentino.
Vinificatie & rijping
De Cinsault, Grenache Noir en een deel Grenache Gris worden direct geperst (rosé-stijl). Macabeo, Vermentino en het andere deel Grenache Gris vergisten 6-8 dagen op de schil; rond twee derde van dat proces wordt geperst. Daarna worden de twee delen samengevoegd en vergisten koel (15–20 °C). Botteling na 2 maanden om het fruit te behouden. De schilweking van het witte deel verklaart de oranje gloed en die heel lichte tannine.
Lekker bij & serveer
Eten: salades met fruit, komijn, abrikoos en veel munt; ook top bij frisse mezze.
Serveertip: 11–13 °C in een witwijnglas.Over het huis Paul Mas
Sinds 1892 bestaat Domaines Paul Mas. Vandaag geeft eigenaar-wijnmaker Jean-Claude Mas de Languedoc nieuwe glans met kwaliteitswijnen. Zijn motto: “Le Luxe Rural”: landelijke luxe in je glas. Met internationale druiven bracht hij een vleug New World (fruitig, toegankelijk), en met lokale rassen maakte hij het eigen Languedoc-karakter weer helemaal van nu.



