Waarom ik fan ben van de Kakheti – Bedoba Saperavi
Wat een krachtpatser is deze Kakheti – Bedoba Saperavi. Donker, intens en tegelijk verrassend verfijnd. In de neus barst hij van het zwarte fruit: rijpe bramen, zwarte bessen en kersen, met daarachter een vleug specerijen, leer en iets rokerigs. Eén slok en je weet: dit is geen alledaagse wijn.
De smaak is diep en geconcentreerd. Stevige, maar rijpe tannines, veel sap en een lange, kruidige afdronk. Toch blijft hij soepel door zijn frisse zuren en verfijnde houtgebruik. Echt zo’n wijn waar je voor gaat zitten – of voor gaat koken.
Ik geloof altijd dat je je moet onderdompelen in de cultuur om ook de juiste gerechten erbij te vinden. Nu ben ik geen Georgië-kenner, maar als ik mij waan in Georgië denk ik aan lamskoteletten of een Georgische vegetarische auberginestoofpot.
Tip van Jelmer: laat de wijn even een halfuurtje decanteren.
Klimaat & terroir
De druiven voor deze wijn komen uit Kakheti, het bekendste wijngebied van Georgië en tevens een van de oudste wijnstreken ter wereld. Hier heerst een landklimaat met warme dagen en koele nachten, ideaal voor de langzame rijping van de Saperavi-druif.
De wijngaarden liggen tussen de 400 en 700 meter hoogte en groeien op kalkrijke kleibodems. Dit levert druiven op met veel kracht, goede zuurgraad en een indrukwekkende aromatische intensiteit.
Van welke druiven is de wijn gemaakt?
100% Saperavi. Saperavi is de trots van Georgië – een unieke druif met donker vruchtvlees (teinturier) die wijnen oplevert met diepe kleur, stevige structuur en veel concentratie. Rijk aan tannines, maar ook levendig dankzij z’n zuren. Deze druif levert serieuze wijnen op met bewaarpotentieel, body en karakter. Niet voor niets de favoriete druif van Stalin – maar ook van steeds meer wijnliefhebbers wereldwijd.
Zoek je de wijn die écht bij je past? Ik denk graag met je mee met persoonlijk wijnadvies.