JosMeyer – Pinot Blanc Mise Du Printemps

Biodynamische voorjaarswijn uit de Elzas: licht, bloemig en fris-droog, met witte bloesem, peer/citrus en een subtiel ziltig randje. Gebotteld in het voorjaar, precies wanneer je zin krijgt in iets knapperigs en zuivers.

 21,50 incl. btw

Bestel deze wijn als...

je houdt van droog, levendig wit met bloemige geuren, sappig wit fruit en veel frisheid. Ideaal bij asperges, quiche en lichte visgerechten.

Over de wijn

Herkomst & terroir

De druiven van JosMeyer – Pinot Blanc Mise Du Printemps komen uit ruim twintig percelen rond Wintzenheim (bij Colmar): van de ijzer­rijke marl-kalk op de noordhellingen bij Grand Cru Hengst/Rotenberg tot alluviale kiezel in de vlakte. Dat verklaart de combinatie van bloemigheid, fris fruit en die herkenbare ziltige toets. 

Proefnotitie

Geur: witte bloemen; in warmere jaren gele perzik, in koelere jaren citrusschil met een vleug jodium.
Smaak: elegant, droog. Soepele maar stevige zuren dragen het fruit.
Afdronk: schoon en licht ziltig, wordt nog expressiever na een paar minuten lucht. 

Druivensoorten

70% Auxerrois en 30% Pinot Blanc.

Vinificatie & rijping

Handgeplukt; hele trossen ca. 6 uur zacht geperst in pneumatische pers. Het sap bezinkt natuurlijk, de spontane gisting start met huiseigen gisten in eeuwenoude foeders. Daarna volgt enkele maanden rijping op fijne lies; botteling in de lente

Lekker bij & serveer

Eten: asperges en lentegroenten, quiche/omelet, uientaart, vis (liefst simpel in olijfolie), antipasti.
Serveertip: 10 °C in een middelgroot witwijnglas.

 

Over het huis Josmeyer

Josmeyer is een familie­domein in Wintzenheim (Elzas), met wortels tot 1854. Sinds 2004 is het huis biologisch & biodynamisch gecertificeerd (Ecocert & Biodyvin). Vandaag leiden zussen Céline & Isabelle Meyer het domein; herkenbaar zijn de kunstzinnige etiketten en de pure, terroir­gedreven stijl. Het domein bezit ca. 28 hectare wijngaarden, met percelen in top-cru’s Brand en Hengst. Riesling is de hoofdrolspeler, maar je vindt er ook Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris en Sylvaner. In de jaren ’90 stapte de familie over van conventioneel naar biologisch en daarna biodynamisch werken: duidelijk bewijs van hun focus op kwaliteit én duurzaamheid.

 

Specificaties

Type wijn
Witte wijn
Land
Frankrijk
Regio
Elzas
Druiven
70% Auxerrois en 30% Pinot Blanc.
Wijnhuis / producent
Josmeyer
Jaargang
2023
Classificatie
geen
Smaakprofiel
elegant, droog. Soepele maar stevige zuren dragen het fruit.
Vinificatie & Rijping
pers 6 uur; spontane gisting in oude foeders; liesrijping; lente-botteling
Alcoholpercentage
12%
Inhoud
750ml
Sluiting
kurk

FAQ

Is dit 100% Pinot Blanc?

Nee, de wijn is 70% Auxerrois en 30% Pinot Blanc. Auxerrois geeft ronding en zachtheid; Pinot Blanc zorgt voor frisheid. 

Is de wijn droog?

Ja. Droog en fris, met bloemigheid en wit fruit; de ziltige toets houdt ’m extra levendig. 

Hoe wordt hij gemaakt?

Hele trossen, zachte persing, spontane gisting in oude foeders en liesrijping; gebotteld in de lente voor maximale frisheid. 

Welke gerechten passen erbij?

Asperges, lente­groenten, quiche/omelet, uientaart en lichte vis. Serveer op 10 °C.

Probeer dit ook eens

 33,50 incl. btw
 13,99 incl. btw
 58,95 incl. btw
 7,75 incl. btw
 11,95 incl. btw
 47,50 incl. btw
 22,95 incl. btw