Over de wijn
Herkomst & terroir
De druiven van JosMeyer – Pinot Blanc Mise Du Printemps komen uit ruim twintig percelen rond Wintzenheim (bij Colmar): van de ijzerrijke marl-kalk op de noordhellingen bij Grand Cru Hengst/Rotenberg tot alluviale kiezel in de vlakte. Dat verklaart de combinatie van bloemigheid, fris fruit en die herkenbare ziltige toets.
Proefnotitie
Geur: witte bloemen; in warmere jaren gele perzik, in koelere jaren citrusschil met een vleug jodium.
Smaak: elegant, droog. Soepele maar stevige zuren dragen het fruit.
Afdronk: schoon en licht ziltig, wordt nog expressiever na een paar minuten lucht.
Druivensoorten
70% Auxerrois en 30% Pinot Blanc.
Vinificatie & rijping
Handgeplukt; hele trossen ca. 6 uur zacht geperst in pneumatische pers. Het sap bezinkt natuurlijk, de spontane gisting start met huiseigen gisten in eeuwenoude foeders. Daarna volgt enkele maanden rijping op fijne lies; botteling in de lente.
Lekker bij & serveer
Eten: asperges en lentegroenten, quiche/omelet, uientaart, vis (liefst simpel in olijfolie), antipasti.
Serveertip: 10 °C in een middelgroot witwijnglas.
Over het huis Josmeyer
Josmeyer is een familiedomein in Wintzenheim (Elzas), met wortels tot 1854. Sinds 2004 is het huis biologisch & biodynamisch gecertificeerd (Ecocert & Biodyvin). Vandaag leiden zussen Céline & Isabelle Meyer het domein; herkenbaar zijn de kunstzinnige etiketten en de pure, terroirgedreven stijl. Het domein bezit ca. 28 hectare wijngaarden, met percelen in top-cru’s Brand en Hengst. Riesling is de hoofdrolspeler, maar je vindt er ook Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris en Sylvaner. In de jaren ’90 stapte de familie over van conventioneel naar biologisch en daarna biodynamisch werken: duidelijk bewijs van hun focus op kwaliteit én duurzaamheid.




